VIATGE CULTURAL A ESPLUGA, POBLET…

ESPLUGA, POBLET
ESPLUGA, POBLET

El nostre amic, Joan Martorell Bauçà, de Montuïri, tot un expert en organitzar Viatges Culturals, està rumiant una sortida cultural-monacal-nostàlgica-de memòria històrica (en el bon sentit de la paraula). L’objectiu és doble:

1.- Mirar enrere per trobar-nos “allà” on es conegueren alguns, fa ja gairebé uns cinquanta anys… (Aspectes geogràfics i persones).

Som conscients que aquestes localitats, unes més que les altres, ens marcaren durant uns un anys, quan érem més jovenets…

2.- Engrescar a tots els EXS i no EXS (de Les Illes i la Península) -també Sacerdots, les nostres esposes, fills, amics, etc.- perquè també ells puguin gaudir, durant tres dies,  d’unes jornades de germanor i cultura, visitant el nucli dels monestirs més importants de Tarragona.

EL RECORREGUT:

–  Sortida de l’aeroport de Palma: 16 de març, a les 8.00 h.

– Barcelona: Anada directament al Hotel del “Monestir de Poblet”. Allà pernoctarem els tres dies.

VISITAREM:

– Espluga de Francolí,

– Poblet,

– Santes Creus,

– Vallbona de les Monges,

– Montblanc Medieval

ESTANÇA:

– Hotel: “Monestir”, de Poblet (on estirem els tres dies)

OPCIONS:

Mitja pensió: Berenar, sopar + desplaçaments.

Preu: 305 € (des de Palma)

Pensió completa: Berenar, dinar, sopar + desplaçaments.

Preu: 350 € (des de Palma)

DURADA DEL VIATGE: 16, 17, 18 de març

– Últim dia per confirmar la teva assistència: 10 de febrer

– Contactar amb: Joan Martorell Bauçà: Telf. 971 646408

COMENTARI SOBRE ELS LLOCS QUE VISITAREM


1.- Vista paronàmica del poble i de Reial Monestir de Santa Maria de Poblet


Reial Monestir de Santa Maria de Poblet


Tipus

Monestir
Arquitectes

Declarat
Arnau Bargués, entre altres

Patrimoni de la humanitatUNESCO

Acabament
Any 1150
Localització Vimbodí i Poblet
Estil Gòtic català
Materials utilitzats Pedra
Sistema constructiu Arquitravat i voltat

El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet és un monestir de l’orde del Cister fundat l’any 1150. Està situat al peu de les muntanyes de Prades, a la comarca de la Conca de Barberà. Poblet constitueix un impressionant conjunt arquitectònic i es pot comptar entre els conjunts monàstics més importants d’Europa, essent de fet, el conjunt monàstic habitat més gran del continent europeu. Des de l’edat mitjana és un important referent simbòlic dels països de l’antiga Corona d’Aragó.

Pertany civilment al terme municipal de Vimbodí -recentment rebatejat com a Vimbodí i Poblet (2006)- i eclesiàsticament a la parròquia de Sant Miquel de l’Espluga de Francolí (de l’arxidiòcesi de Tarragona), ambdues poblacions pròximes a la vila de Montblanc, amb vincles molt estrets amb el monestir.

Des del regnat de Pere el Cerimoniós i durant els segles XIV i XV esdevingué el panteó reial dels sobirans de la Corona d’Aragó, tot i que també acull les tombes d’alguns monarques anteriors, d’altres individus de la família reial i de diferents llinatges nobiliaris.

El 1921, després de la visita del rei Alfons XIII, fou declarat Monument Nacional pel Govern Espanyol. El 1991 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

El 2005 rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per l’important paper que ha tingut en la història del nostre país a partir del segle XII, quan, amb la implantació de l’Orde del Cister, es configurà com un dels actius espirituals de la Corona d’Aragó, de les tombes reials de la qual el monestir és la seu principal. Declarat aquest cenobi Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, l’adscripció a la Ruta del Cister constitueix avui un dels referents del turisme

2.- Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus

Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus
Localització: Santes Creus, Aiguamúrcia (Alt Camp)
Construït: Any 1158
Estil: Romànic, gòtic de transició
Bé Cultural d’Interès Nacional

El Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus és una de les joies de l’art medieval català i està situat al poble de Santes Creus, capital del municipi d’Aiguamúrcia (Alt Camp). Actualment és l’únic monestir de la Ruta del Cister que no té vida monàstica.

3.- Santa Maria de Vallbona de les Monges

Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus
Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus

Localització: Vallbona de les Monges (Urgell)
Construït: Segles XII i XIV
Estil: Romànic, gòtic
Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Maria de Vallbona de les Monges és un monestir cistercenc situat al municipi de Vallbona de les Monges a la comarca de l’Urgell.

Fundat a la primer meitat del segle XII, és el monestir cistercenc femení més important de Catalunya. L’església constitueix un clar exemple de transició romànicgòtica.

La planta de creu llatina consta d’una sola nau i de tres absis rectangulars amb ornamentació escultòrica. Cada una de les galeries del claustre és d’un estil diferent: àrab, romànic i gòtic. La sala capitular (segle XIV) acull una imatge de Nostra Senyora de la Misericòrdia (segle XV).

4.- Espluga de Francolí


Espluga de Francolí
Espluga de Francolí


Espluga de Francolí és molt important per aquells que estudiàrem a la localitat d’Espluga. Important per a nosaltres, els ex alumnes,  perquè a n’aquesta localitat els Paüls ubicaren el noviciat i estudiantat (filosofia i teologia).

Spelunca, que en llatí significa cova, fou el nom que rebé la vila de l’Espluga de Francolí des de mitjan segle XI, molt abans que fos descoberta l’actual entrada de la cova de la Font Major. Casualitat?, premonició?, es coneixia potser la cavitat? El cert és que una sèrie de circumstàncies naturals, insòlites pels entorns, confluïren en l’indret: la sortida d’un riu subterrani a la Font Major que prendrà el nom de Francolí, així com la presència de nombroses balmes i cavitats als voltants de la vila, ben segur que degueren determinar el topònim durant l’alta edat mitjana.

L’Espluga de Francolí es troba a l’extrem sud-oriental de la comarca de la Conca de Barberà. El seu terme, tallat transversalment pel riu de Milans i el Francolí, té dues parts perfectament diferenciades: la zona del Bosc i peu del Bosc, i la zona de la Serra i el Reguer. El Bosc s’alça majestuós a la part sud del terme, coronat per les cingleres del coll d’en Sègol, de les Cent Fonts i l’Aigüeta.

Els seus vessants es troben recoberts d’un mantell de vegetació composta, segons l’altitud, per pinedes, alzinars i el bosc caducifoli de les Cent Fonts, on sovintegen els traços del senglar, la geneta i la guineu, precedits a la nit del cant del gall carboner. Mentre, els xops i els freixes de ribera van marcant la trajectòria del barranc de la Trinitat fins a agermanar-se amb el Francolí. Al bell mig d’aquests paratges descobrirem l’ermita de la Santíssima Trinitat, petit refugi d’espiritualitat i devoció espluguina immers dins el gran santuari de la natura. Frondositat i bellesa envaeixen l’esperit del caminant. El paisatge vegetal que caracteritza el Reguer i la plana és completament diferent: daurats camps de sembrats, alternant amb la verdor de les vinyes a l’estiu, defineixen en poques pinzellades el paisatge agrícola de l’Espluga, a la vegada que ens evoquen l’esforç de l’home per extreure d’aquests camps el seu sosteniment durant segles. El passat camperol de la vila pren vida amb la semblança dels agonitzants masos, com el del mas d’en Xup, que en altres temps poblaren el terme.

5.- Montblanc  Medieval


Montblanc  Medieval
Montblanc Medieval


Montblanc és un dels més bells conjunts medievals de Catalunya. Es tracta d’un dels punts de més interès de l’interior de la Costa Daurada i està situat al cor de la Ruta del Cister.

Actualment, Montblanc és la capital de la Conca de Barberà i té 6.480 habitants. És el centre comercial, industrial i de serveis de la comarca i la localitat més dinàmica. S’ha convertit en un dels punts de l’interior de la Costa Daurada amb més interès des del punt de vista turístic.

Presenta un ventall ampli d’atractius: monumentals, naturals, gastronòmics, artesanals, de productes agroalimentaris i d’esdeveniments d’interès.


Un comentario sobre “VIATGE CULTURAL A ESPLUGA, POBLET…”

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.