EL PARE JOSEP BARCELÓ MOREY PUBLICA LLIBRE: «121 MALLORQUINS»

Fa gairebé unes hores, he rebut un correu electrònic del P. Josep Barceló Morey. Em prega que faci un comentari sobre el seu darrer llibre. Ho faig gustosament evitant, Déu em guardi, de qualsevol comentari crític negatiu, perquè el llibre no el requereix, ja que la documentació i la redacció són perfectes.

En faré cinc cèntims.

Aprofitant l’avinentesa que els paüls celebraven el Tricentenari de la seva estança a Espanya (1.704 2.004), el P . JOSEP BARCELÓ MOREY, notable historiador de la CM, escrigué un llibre sobre la tasca evangèlica de 121 missioners mallorquins, els quals ja ens han deixat… però no pas les seves obres, materials i espirituals, que encara perduren entre nosaltres.

És un llibre que he llegit amb veritable plaer, doncs a alguns missioners biografiats vaig tenir el privilegi de conèixer-los en vida activa; altres eren majors però, la majoria, tenien el cap ben clar i el cor totalment lliurat a la seva única vocació: fer el bé, predicant l’evangeli arreu del món…

Més que intentar lloar la figura d’aquests missioners, ja ho fa el P. Barceló, el que vull fer és expressar la meva admiració per la seva renúncia… a moltes coses però, principalment, a la seva família (molts d’ells arrelaren a Hondures, Perú, etc. i vingueren a la seva pàtria, com els elefants, a morir…).

I si ells demostraren un valor extraordinari a renunciar, de per vida, als seus… Què em direu d’aquells pares, germans, familiars i amics que acceptaren sempre, sense demostrar o insinuar el contrari, perdre aquell nin, malgrat no hagués complir encara els onze anys?

Això es reflecteix en les primeres paraules de l’autor, a la dedicatòria: » A todos los padres y madres generosos, desprendidos y valientes, que ofrendaron sus hijos por una causa tan noble –ciento veintiun misioneros mallorquines– para que fueran por todo el mundo a proclamar la buena nueva del amor, al estilo del Maestro de maestros, y que ahora con ellos comparten el gozo del Señor; con gran cariño, respeto y alabanza, les dedico este libro».

Jo sóc pare i vos puc assegurar que seria el gest de generositat més gran i extraordinari que jo podria fer a la meva vida. Per això entenc les paraules del P. Barceló i vull que quedin com el millor pròleg i epíleg del meu testimoni. És el que més m’ha impactat, a més del testimoni biogràfic dels protagonistes.

Penso que l’autor, el P. Barceló, ha escrit un bon llibre i que mereix tot el meu reconeixement, cosa que fa anys que el té.

Ara bé, crec que falta una segona part: la vida d’aquells, que a igual que els atletes, agafaren el testimoni per continuar les petjades dels missioners mallorquins, pioners de la gesta evangèlica… Falta la biografia, malgrat siguin quatre línies, dels missioners que avui dia duen a terme la tasca de S. Vicens de Paül.

Però això ja són figues d’un altre paner. No obstant, dono una idea: Si cada missioner ens feia arribar la seva bibliografia, a través del P. Sonet, nosaltres miraríem d’enganxar-la a les Pàgines WEB dels exalumnes i així conèixer millor a aquells que varen ser els nostres preceptors i que avui encara testimonien el fet evangèlic. Ànims, doncs! Per començar, va la del P. Barceló… Espero que no sigui l’única.

I acabo amb les darrers paraules de l’epíleg del llibre: «Son 300 años de existencia de la Congregación de la Misión en España, y Mallorca ha participado de forma generosa en tan noble empresa, con más de cien misioneros.

ALGUNES DADES SOBRE L’AUTOR

El P. Josep Barceló Morey va néixer a Villafranca (Mallorca).

Acabats els estudis eclesiàstics, fou destinat a Hondures, Nova York, Barcelona i finalment a Palma de Mallorca.

A la Costa Nord d’Hondures ha viscut 20 anys. Allà varen néixer els llibres «99 Hombres» i «Hombres i Apóstoles».

Durant 10 anys ha exercit l’acció pastoral a Brooklyn, Nova York, on va estudiar i publicar l’acció religiosa dels hispans a la diòcesis de Brooklyn. Allà amplià els seus coneixements sobre la ciència bíblica, la història i psicologia experimental.

Estant a Barcelona publicà la biografia de la primera figura de la Congregació de la Missió a Espanya, Francesc Sentjust i de Pagès.

«121 Mallorquins» és el fruit de dos anys de treball estant a Palma de Mallorca. És el seu vuitè llibre que escriu. Em consta que ha rebut felicitacions d’historiadors de Mallorca i d’un bon grapat de missioners per la publicació d’aquest llibre.

Confiem en què aviat escriurà un novè…

Jesús González Capel

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.